Systemisch werk

Door middel van systemisch werk krijg je inzicht in bekrachtigende en beperkende patronen. De beperkende patronen kunnen een negatief effect hebben op het leven dat jij nu leidt. Een paar voorbeelden; je neemt verantwoordelijkheid over dingen die niet van jou zijn. Gebeurtenissen uit het familieverleden werken nog door in jou. Ontvangen is lastiger voor je dan geven. Neem jij de juiste plek in thuis of op het werk? Of neem je vaak meer op je schouders dan je eigenlijk dragen kan? Alleen als je op je eigen plek staat, kan je jouw eigen leven leiden.

Het bekendste deel van systemisch werken is het doen van opstellingen, vooral familieopstellingen. Maar systemisch werken is meeromvattend. Het mooie hierbij is dat systemische wijsheid niet ontwikkeld hoeft te worden, het is er al. Door je eigen systemische wijsheid ‘aan te zetten’, boor je een nieuwe bron van informatie aan. Je staat in verbinding met een groter geheel en komt in een diepere laag van ‘weten’, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. De toegangspoort tot je systemische wijsheid is je eigen lichaam. Het is leren voelen, vertrouwen en durven acteren op de signalen die er zijn.

Familieopstellingen

Tijdens een familieopstelling, neem je een kijkje in je systeem van herkomst. Een familieopstelling kan jou helpen inzicht te krijgen in waarom je dingen doet zoals je ze doet en welk effect dat heeft in jouw leven. Een familieopstelling is een krachtige en uiterst effectieve manier om het onderbewuste inzichtelijk te maken.

“Erkennen is de meest helende beweging”

Bert Hellinger